Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

Maniok en Patatten - DVD (26-10-2008)

Afrikaanse vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met onbegrip en verkeerde interpretatie van hun daden en die van jongeren. Via het opzetten van een interactieve workshop willen zij met de andere ‘bevolkingsgroepen’ in dialoog gaan om misverstanden tengevolge van cultuurverschillen uit de wereld te helpen. Aan de hand van theater nemen de Afrikaanse vrouwen van Mwangaza en Apimee het publiek mee in hun leefwereld en dagdagelijkse contacten met hun Antwerpse omgeving. Ontmoetingen in de wijk, op de bus, in het ziekenhuis, op school,… illustreren dat die contacten niet altijd vanzelfsprekend zijn. Wat we zien is niet altijd wat het lijkt!

Dit project begon in 2006 onder vorm van een samenwerking tussen de Afrikaanse organisaties Apimee en Mwangaza, het Antwerps Minderheden­centrum de8, en Sering vzw, met steun van DIA. Gezien de omvang van de groep (Afrikaanse moeders, en kinderen/jongeren van Sering) en vooral het feit dat de moeders zich moeilijk vrij kunnen maken om op tournee te gaan, werd ervoor gekozen als vervolgproject te werken aan een DVD die door allochtone en sociale organisaties als discussiestof gebruikt kan worden.

voorstelling van de DVD

Een kind vraagt aan een Afrikaanse vrouw waarom ze zo vuil is.
— Hoe ga je om met iemand die anders is?
Een lerares berispt een Afrikaanse leerling omdat hij haar nooit in de ogen kijkt.
— Waarom vinden we onze eigen gewoonten zo vanzelfsprekend en die van iemand anders raar?
Kan jij het Belgische volkslied zingen? Je Congolese buurvrouw wel.
— Wie is er dan de beste Belg?

Maniok en Patatten
Omgaan met diversiteit door Afrikaanse ogen

Onze multiculturele samenleving is geen ver-van-mijn-bed-show, maar dagelijkse realiteit op straat, in de bus, op school, in het ziekenhuis. Mooie momenten maar ook onbegrip en misverstanden. Omgaan met diversiteit? Graag, maar hoe doe je dat?
Daarom dit educatief pakket Maniok & Patatten dat je interculturele en sociale vaardigheden aanscherpt. Op de dvd komen deze vaardigheden aan bod aan de hand van origineel beeldmateriaal gebaseerd op een uniek theaterproject. Hierin vertalen Afrikaanse vrouwen in Vlaanderen hun ervaringen met veel humor en inzicht naar het podium. Het pakket bevat ook heel wat achter­grond­informatie.

Spelers: Veronique Kabonga Mizaba Bora, Lauraine Kitutu, Elisabeth Sekanabo, Paula Bartelen, Saloua Laaraj, Soukaina Laaraj, Emmanuella Lunanga, Roeland Luyckx, Otis Luypaert, Jacquelina Muangala, Denzel Obasi, Ifechi Obasi, Rika Pauwels,  Sara ten Broek, Liselot Van Olmen, Jef Van Trijp, Inge Verhees
Begeleiding: Mia Grijp, Lisette Mertens, Pascal Poissonnier

flyer
• lancering van de DVD op Sering op 21 oktober (organisaties) en op 26 oktober (gewoon publiek)
• op de Afrikaanse Culturenmarkt (Platform Afrikaanse Gemeenschappen) op 8 november
• op 20 november in Vrijzinnig Antwerpen
• op 17 februari in ontmoetingscentrum Nova Kiel, 2020 Antwerpen
• op 19 februari in IVCA, 2018 Antwerpen
• op 19 mei 2009, vormingsdag over diversiteit van VormingPlus Antwerpen


Op www.maniok-en-patatten.be kan je gratis het educatief pakket downloaden.

Nabestellen van de dvd: stuur een mail naar info@de8.be met je naam, adres, aantal exemplaren. Na storting van 18 € (inclusief verzendingskosten) per exemplaar op  rekening 001-1852112-70 van vzw de8 met de vermelding 'dvd + maniok + naam' krijg je de dvd toegestuurd.

Een stukje uit de DVD:

Maniok & Patatten bij seringvzw op Vimeo.
Maniok & Patatten
is een samenwerking tussen:
Afrikaanse vrouwenorganisaties Mwangaza en Apimee, sociaal-artistieke theaterwerkplaats Sering, Antwerps minderhedencentrum de8.
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen.

Wenst U extra info over dit event? Contacteer ons.

Gallery