partners in de Mondiale Virtuele School

04/09/2008 16:33

Pépé's eiland werd gemaakt met leden van de kerngroep van de Virtuele School, waarmee Sering samenwerkt om een creatief netwerk te bouwen dat bruggen slaat tussen Noord en Zuid.

We leerden deze gelijkgestemde groepen kennen op internationale festivals zoals het Internationaal Wijktheaterfestival in Rotterdam (2001, 2003, 2005 en 2008), Madness and Arts (georganiseerd door Sycorax in Münster, 2006), ArteTerapia (Banska Bystrica, 2007). Onze internationale partners zijn:

Arena y Esteras
Arena y Esteras (foto) is werkzaam in Villa El Salvador, een grote volkswijk bij Lima (Peru). Ze richten zich op menselijke ontwikkeling via verschillende kunstvormen zoals dans, theater, muziek, circus enz... Thema’s waarrond gewerkt wordt zijn respect voor de mensenrechten, interculturaliteit en gender. Het woongebied, de marktplaats en de school doen dienst als podium.

Teatro Pregones
New-Yorkse artiesten van Puertoricaanse origine (Rosalba Rolon, Luis I. Meléndez en David Crommet) verweven thea­ter, muziek en dans in dit theater in de Bronx. Ze werken rond mondelinge tradities van de Latino gemeenschap. Daarbij linken ze de eigen geschiedenis aan inheemse mytho­logische verhalen. Sinds 1981 organiseert Pregones ook workshops voor sociale en culturele organisaties, universiteiten en scholen.

The Youth Drama Society

TYDS werd door Peter Ngwenya opgericht in Soweto (Johannesburg, Zuid-Afrika). Het theater wilde jongeren een stem geven onder het apartheidsregime. Ook vandaag nog leren ze in deze groep hoe ze greep kunnen krijgen op politieke en sociale kwesties die hun leven bepalen.
(Tengevolge van de ernstige ziekte van Peter Ngwenya deden we een beroep op Oupa Malatjie en Tswepa voor de creatie van Pépé's eiland.)

Tswelopele Performing Artists
De groep werd in november 1994 opgericht in Tembisa (Johannesburg, Zuid-Afrika) door Oupa China Malatjie, die dankzij de podiumkunsten mensen uit verschillende culturen en met uiteenlopende achtergronden samen wil brengen in een atmosfeer van gelijkheid. Tswepa omvat een wisselende groep van een twintigtal jongeren tussen 13 en 28 jaar, vaak leerlingen en scholieren uit een sociaal kwetsbare omgeving. Ze volgen lessen in dans, theater, vertellen van verhalen en poëzie. Deelnemers van Tswepa stromen door naar professionele en half-professionele jobs in grote en kleine kunstorganisaties en officiële diensten.

Red Zone Company
Red Zone Company is een groep jonge toneelacteurs die in het door oorlog en geweld verscheurde Irak compromisloos en ongetemd theater willen maken, vanuit de dagelijkse pijn van de straten van Bagdad en in volle artistieke vrijheid. Ze spelen hun voorstellingen gratis voor al wie wil komen kijken.

De centrale groep van de Globale virtuele school hield een bijeenkomst in België in mei 2009 om de volgende stappen te plannen in de ontwikkeling van het project. Groepen die interesse hebben om mee te werken met de School werden ook uitgenodigd. Gemeenschapstheaters en andere sociaal-artistieke initiatieven die in de toekomst willen deelnemen nodigen we hierbij uit om contact met ons op te nemen.